Mini focaccia Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, szita, tepsi
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, kelesztés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, sütés, szitálás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg kimagozott, félbevágott fekete olajbogyó

vagy

10 dkg kimagozott, félbevágott zöld olívabogyó
35 dkg sima liszt
½ teáskanál só
7 gramm szárított élesztő
2 evőkanál olívaolaj
2 és fél dl langyos víz
A gyúráshoz:
kevés sima liszt
A tetejére:
2 fej szeletelt lilahagyma
1 evőkanál apróra vágott kakukkfű
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál tengeri só
Az olajozáshoz:
kevés olívaolaj

Elkészítés:

1. Mély tálba szitáljuk a lisztet a sóval. Belekeverjük az élesztőt, ráöntjük az olajat és a vizet, összekeverjük, és tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkára fordítjuk a tésztát, és 5 percig gyúrjuk. Alternatív megoldásként használhatunk robotgépet dagasztókarral.

2. A tésztát egy kiolajozott tálba tesszük, műanyag fóliával lefedjük, és meleg helyen 90 percen át kelni hagyjuk, vagy amíg a kétszeresére dagad. A tésztát 1-2 perc alatt átgyúrjuk.

3. Az olajbogyó felét a tésztába gyúrjuk, majd a tésztát négyfelé vágjuk, és kör alakúra nyújtjuk. Kiolajozott tepsibe tesszük, és belenyomogatjuk az ujjunkat, hogy gödrös legyen a felszíne.

4. A lila hagymát és a maradék olajbogyót a focacciákra szórjuk. Olajat spriccelünk rá, megszórjuk tengeri sóval és kakukkfűvel. Műanyag fóliával lefedjük, és 30 percig pihentetjük.

5. 190 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, vagy amíg a focaccia aranyszínűre pirul. Fémrácsra tesszük, és tálalás előtt hűlni hagyjuk.