FELSÉGES KÁVÉBROWNIE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, tepsi, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, gőzölés, habverés, kikeverés, pihentetés, sütés, szögletes forma bélelése papírral

Adag: 1 tepsi (12 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg étcsokoládé
1 teáskanál fekete instant kávé
10 dkg darált mandula
10 dkg margarin
1 teáskanál vaníliaaroma
18 dkg kristálycukor
4 db szétválasztott tojás
A díszítéshez:
igény szerint porcukor
A kikenéshez:
kevés margarin

Elkészítés:

1. Egy négyzetes, 20 cm-es tepsit kivajazunk, és sütőpapírral kibélelünk.

2. A csokoládét és a margarint hőálló edényben egy lábos gyengén forrásban lévő víz fölé tesszük. A tál alja ne érjen a vízbe! Időnként megkeverve megvárjuk, hogy a csokoládé és a margarin simára olvadjon.

3. Óvatosan levesszük a tűzről. Kissé lehűtjük, majd hozzáadjuk a kávét és a vaníliaaromát. Beletesszük a mandulát és a cukrot, és alaposan elkeverjük. Egy másik tálkában kissé felverjük a tojássárgáját, majd a csokoládés keverékhez adjuk.

4. A tojásfehérjét egy nagy tálban kemény habbá verjük. Egy nagy kanálnyit óvatosan a csokoládéba keverünk, majd a maradékot beleforgatjuk, hogy teljesen elvegyüljön benne.

5. Az előkészített tepsibe kanalazzuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg megemelkedik, a teteje szilárd lesz, de a közepe még kissé nedves marad. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, eltávolítjuk róla a papírt, és 12 szeletre vágjuk. Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral meghintjük.