TÖLTÖTT PADLIZSÁN Téma: Receptek

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, sütő, sütőlap, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, hámozás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, töltés

Adag: 4 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg reszelt sajt
40 dkg darált sertéshús
2 db padlizsán
1 kis doboz tejföl
1 db tojássárgája
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 kiskanál bors
4 evőkanál ketchup
2 evőkanál olívaolaj
5 db gomba
1 fej hagyma

Elkészítés:

1. A padlizsánokat kettévágjuk és besózzuk. Fél óra elteltével a keserű levet lecsöpögtetjük róla és papírtörlővel szárazra töröljük.

2. Bevagdossuk jó sűrűn a padlizsánt, meglocsoljuk egy kis olajjal, hogy ne száradjon ki, és 180°C-os előmelegített sütőben 20 percig elősütjük.

3. Kicsit hagyjuk kihűlni a padlizsánokat és közben elkészítjük a tölteléket. A hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval.

4. Ha a hús megpirult hozzáadjuk az apróra vágott gombát. Amikor a gomba is levet eresztett, akkor belekeverjük a ketchupot is, és összefőzzük a tölteléket.

5. Kivágjuk a padlizsán belsejét és kis kockákra vágva a töltelékhez keverjük.

6. Megtöltjük a padlizsánokat és a tetejüket megkenjük a tojássárgájával összekevert tejföllel, végül megszórjuk a reszelt sajttal.

7. 180°C-os sütőben fél óra alatt készre sütjük és forrón tálaljuk.

A vöröshagymát megtisztítva, kis időre tegyük hűtőszekrénybe, vagy készítsük az ételt póré- vagy salátahagymával. Aprításkor nem fogja csípni a szemünket.
Ha a mennyiséget megduplázzuk főételként is tálalhatjuk.