GYÜMÖLCSÖK CSOKOLÁDÉKÖNTÖSBEN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, hűtőszekrény, keverőtál, lábas, papírtörlő, sütőlap, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: dermesztés, gőzölés, hámozás, hűtés, kikeverés, szikkasztás, törés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg eper
2 db mandarin
20 dkg apróra darabolt étcsokoládé
1 evőkanál földimogyoró-olaj

vagy

1 evőkanál napraforgóolaj

Elkészítés:

1. A sütőlemezt sütőpapírral kibéleljük. Az epreket száraz festőecset segítségével gondosan letisztítjuk, vagy miután megmerítettük egy hideg vízzel teli tálban, több réteg konyhai papírtörlőt használva lecsepegtetjük. Az összenyomódott gyümölcsöket kiválogatjuk, más célra félretesszük. A mandarinokat meghámozzuk, amennyire lehet a belső, fehér bundától is megszabadítjuk, majd gerezdekre szedjük.

2. A csokoládét keverőtálba tesszük. Egy vízzel félig megtöltött edényben vizet forralunk. Ha a víz felforrt, az edényt lehúzzuk a tűzről, a keverőtálat a peremére ültetjük, úgy, hogy a tál alja ne érintkezzen közvetlenül a forró vízzel. A csokoládét gőz fölött lassan felolvasztjuk, és alaposan elkeverjük benne az olajat. A tálat levesszük az edényről, és tiszta konyharuhával letakarva melegen tartjuk.

3. Az epreket a csutkánál fogva az eperszem háromnegyedéig a csokoládéba merítjük, hogy a gyümölcs piros színéből látható legyen még valamennyi. A felesleges csokoládét az edény szélén lecsepegtetjük és a csokis epreket az előkészített sütőlemezre fektetjük. A mandarinnal megismételjük a műveletet, de előbb a gerezdekről a nedvességet papírtörlővel leitatjuk.

4. A gyümölcsöket a csokoládéfürdő után 15 percre hűtőszekrénybe tesszük, míg a bevonat megdermed. A csokoládés gyümölcsöket ne közvetlenül a hűtőből kivéve tálaljuk, mert így nemcsak a gyümölcs veszít zamatából, de a csokoládé is túl kemény lesz.

A gyümölcsöt tulajdonképpen ilyennek kellett volna teremteni: édesnek és zamatosnak, kivételesen finom étcsokoládéba burkolva. Kiválasztásuk és összetételük kizárólag az elkészítő fantáziáján múlik.
Mindenféle gyümölcsöt bevonhatunk csokoládéval, de leginkább azok a fajták alkalmasak, melyek egészben maradnak vagy száraz a felületük. Ha az eper csutkája túl rövid, a csokoládéba merítésnél segíthet egy fogvájó. A mandaringerezdeknél használhatunk kis sütemény- vagy cukorfogót. A fogvájó ebben az esetben nem jó, mert ha megszúrjuk a gerezdet, kiszivárog a gyümölcslé, és ez megakadályozza, hogy a csokoládé egyenletesen vonja be a gyümölcsöt.