CITROMOS BÁRÁNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: citromnyomó, római tál, séfkés, sütő, tűzálló edény
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, pirítás, préselés, sütés

Adag: 4-5 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db leve citrom
100 dkg csontos, darabolt báránylapocka

vagy

100 dkg csontos, darabolt báránycomb
4 dl marhahúsleves
7 dkg , kockára vágott zsírszalonna

vagy

7 dkg sertészsír
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Tűzálló cseréptálbán kiolvasztjuk a kockára vágott zsírszalonnát vagy megolvasztjuk a sertészsírt.

2. Beletesszük a nagyobb darabokra vágott, sózott-borsozott bárányhúst. Körös-körül hirtelen megpirítjuk, majd felöntjük a levessel és lefedjük.

3. Előmelegített, 180 fokos sütőben 60 percet sütjük. Akkor kész, ha a hús szinte leválik a csontról.

4. Citromlével meglocsolva, cseréptálban adjuk asztalra.

Az eredeti receptben kecskehús szerepel. Mivel ez nehezebben beszerezhető, bárányt használunk helyette.

MARHAHÚSALAPLÉ

100 dkg marhacsont
100 dkg rostélyos
30 dl víz
1 fej hagyma
2 db paradicsom
1 szem burgonya
1 szál petrezselyem
2 szál sárgarépa
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

Valamennyi megtisztított hozzávalókat fazékba tesszük. Felöntjük 3 liter vízzel, és 2-3 órán át főzzük. Ha elkészült, a húsokat, a csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük.