BROWNIE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető drága
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, mozsár, sütő, sütőforma, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, gőzölés, hűtés, kevert tészta kikeverése, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral, törés
Adag: 1 sütőforma (16 darab)
Elkészítés:
1. Kivajazunk és kilisztezünk, vagy sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20 cm oldalhosszúságú, szögletes sütőformát. A vajat, a vaníliaaromát és a cukrot mély tálban habosra keverjük. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.
2. A csokoládét keverőtálba tesszük. Egy másik edényt félig megtöltve vizet forralunk, levesszük a tűzről, a keverőtálat a peremére ültetjük, ügyelve arra, hogy a tál alja ne érintkezzen a forró vízzel. A csokoládét a gőz fölött felolvasztjuk, majd a tálat leemeljük a forró vizes edényről.
3. A felvert tojást körülbelül hat kisebb adagban a habosra kevert vajhoz adjuk, gondosan eldolgozzuk, ezután a felolvasztott csokoládét is belekeverjük.
4. A lisztet a sóval és a sütőporral tálba szitáljuk, a durvára vágott diót hozzáadjuk. Az egészet összeforgatjuk a csokoládés masszával, és a tésztát a sütőformába simítjuk. A sütőben 45 percig sütjük, amíg a sütemény közepe enyhe nyomásra visszaugrik. A formában hagyjuk kihűlni.
5. A mázhoz a tejszínt egy kisebb edényben forráspontig hevítjük. A tűzről levéve hozzákeverjük a csokoládét. Folyamatos keverés mellett felolvasztjuk, majd határozott mozdulatokkal elkeverjük benne a vajat. A csokoládémázat tálba öntjük, a hűtőszekrénybe tesszük, míg kicsit besűrűsödik. Bevonjuk vele a tészta tetejét, majd az egészet a hűtőbe visszatesszük, míg a máz teljesen megdermed. Kockára vágva tálaljuk.