OPERA CSOKOLÁDÉDESSZERT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 100 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: habüst, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőforma, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, dermesztés, forralás, habverés, hevítés, hűtés, kikeverés, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral, töltés, vízfürdő

Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A kávésziruphoz:
másfél evőkanál instant kávé
másfél evőkanál kristálycukor
A párizsi krémhez:
20 dkg apróra darabolt étcsokoládé
1 dl créme double
1 és ¼ dl tej
5 dkg puha vaj
A piskótatésztához:
3 db tojás
7 és fél dkg őrölt mandula
másfél dkg olvasztott vaj
1 evőkanál kristálycukor
3 db tojásfehérje
2 és fél evőkanál finomliszt
7 és fél dkg porcukor
A vajkrémhez:
1 evőkanál instant kávé
10 dkg puha vaj
1 db tojásfehérje
7 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. Egy 20 x 30 cm-es szögletes sütőformát vagy sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. A porcukrot a liszttel keverőtálba szitáljuk, az őrölt mandulával elvegyítjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a többi hozzávalóval együtt krémesre verjük. Belekeverjük a vajat is. A tojásfehérjét a cukorral külön tálban habbá verjük, amíg kis csúcsokat képez. Egyharmadával fellazítjuk a mandulás krémet, majd a maradék habot több részletben, óvatosan aláforgatjuk. A masszát a formába, vagy sütőlemezre öntjük, egyenletesen elsimítjuk. 8-10 percig sütjük, míg a tészta könnyed nyomásra visszaugrik. Sütőpapírral bevont sütőrácsra fordítjuk, és a piskótára tapadt sütőpapírt azonnal lehúzzuk róla.

2. A párizsi krémhez a csokoládét tálba tesszük. A tejet a tejszín harmadával forráspontig hevítjük. A forró folyadékot a csokoládéra öntjük, hozzáadjuk a vajat, simára keverjük, majd állni hagyjuk.

3. A kávésziruphoz kicsi edényben a cukrot szűk egy dl vízben folyamatos keverés mellett feloldjuk. Felforraljuk, hozzáadjuk a porkávét.

4. A vajkrémhez a cukrot kis edényben 3 evőkanál vízzel elkeverjük, és cukorszirupot készítünk. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a cukorszirupot lassan hozzáöntve tovább verjük, amíg a massza kihűl. A porkávét 1 teáskanál meleg vízben feloldjuk, szoba hőmérsékletűre hűtjük, majd elkeverjük a vajjal. A tojáshabot két részletben adjuk a vajhoz, és addig keverjük, míg egyenletesen eloszlik benne.

5. A piskótát három egyenlő méretű, 10×20 cm-es darabra vágjuk. Az egyiket meglocsoljuk a kávészirup egyharmadával, majd rásimítjuk a vajkrém felét. Ráhelyezzük a második piskótalapot, azt is átitatjuk kávésziruppal, majd rákenjük a párizsi krém felét. Erre kerül a kávészirup maradékával átitatott harmadik piskótalap, melyet a vajkrém másik felével vonunk be. Óvatosan kissé egymásra nyomjuk a megtöltött lapokat. A tetejét elsimítjuk, és a hűtőszekrénybe tesszük, amíg a vajkrém megdermed.

6. A maradék párizsi krémet vízfürdőben felolvasztjuk. A megmaradt tejszínt forráspontig hevítjük, és a krémbe belekeverjük. Hűlni hagyjuk, végül bevonjuk vele a megtöltött piskóta tetejét.

Ez az édes álom mandulás piskóta, párizsi krém, vajkrém és kávészirup különleges kompozíciója, melyet dús csokoládébevonat koronáz.