Pulykamole Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, séfkés, serpenyő, sütő, szűrő, turmixgép, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, előfőzés, forralás nélküli főzés, hámozás, kikeverés, lerakás, pirítás, szűrés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg pulykacomb

vagy

150 dkg pulykamell
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
6 dkg zsemlemorzsa
2 evőkanál szezámmag
3 dkg étcsokoládé
2 dkg hámozott mandula
2 evőkanál mazsola
3 szem szemes bors
1 szem szegfűszeg
1 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál cseresznyepaprikakrém
2 dl víz
1 evőkanál olaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A pulykahúst lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Melléteszünk 1 fej hagymát, sózzuk, és körülbelül 60 perc alatt puhára főzzük.

2. Ha kihűlt, lebőrözzük és falatnyi darabokra vágjuk. Áttesszük egy nagy tűzálló tálba. A főzőlevét leszűrjük.

3. A szezámmagot és a mandulát száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. Áttesszük robotgépbe, majd a mazsolával, szemes borssal, szegfűszeggel együtt pürésítjük.

4. Hozzáadjuk a fahéjat, a cseresznyepaprika-krémet, a feldarabolt hagymát és fokhagymát, a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot és a zsemlemorzsát. Felöntjük vízzel és összeturmixoljuk.

5. Serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a keveréket és 5 percig sütjük.

6. Kis lábosban megmelegítjük a levest, beletördeljük a csokoládét és felolvasztjuk. Hozzáadjuk a fűszerkrémet, sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a pulykára.

7. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-30 percig sütjük.

A mexikói mole az ország nemzeti ételének egyszerűsített változata.