Nizzai saláta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kés, keverőtál, lábas, tojás- és paradicsomszeletelő kés, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, préselés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 fej római saláta
1 fej fejes saláta
néhány szardellafilé
néhány szem fekete olajbogyó
2 db keményre főzött tojás
1 csomó hónapos retek
½ db leve citrom
3 db paradicsom
1 db zöld húsú paprika
1 db piros húsú paprika
ízlés szerint zöldfűszer
Az öntethez:
1 csipet kristálycukor
8 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál ecet
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A salátát megmossuk, lecsepegtetjük és szétszedjük, a kimagozott paprikát csíkokra vágjuk, a paradicsomot negyedekre.

2. A finomra aprított szardellát a citromlével péppé dolgozzuk össze.

3. A retket megmossuk, és az olajbogyóval meg a többi hozzávalóval együtt tálba tesszük. Az öntethez az olajat az ecettel, sóval, borssal, cukorral simára keverjük, és ráöntjük a salátára. Negyedekre szelt kemény tojással és apróra vágott zöldfűszerekkel tálaljuk.

Ebben a francia salátában, melynek híre messze túlterjed Franciaország határain, a díszítésül szolgáló kemény tojáson kívül nincs semmi sült-főtt vagy más módon tartósított alapanyag.