KUNSÁGI TÖLTÖTT KÁPOSZTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 100 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, hurkatöltő, húsdaráló, keverőtál, lábas, séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, darálás, gyúrás, hámozás, kikeverés, lerakás, párolás, pirítás, sütés, töltés
Adag: 10 főre
Elkészítés:
Először megpároljuk a rizst, de csak félpuhára, s ezért a megszokottnál kevesebb vizet tegyünk hozzá. Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát megsütjük, leszűrjük. Zsírjában megpirítjuk a nagyon finomra vágott hagymát. A darált sertéshúshoz és a szintén ledarált tarjához hozzátesszük a rizst, a hagymát, a szalonna töpörtyűjét, az összezúzott fokhagymát, sóval, borssal, majoránnával és paprikával ízesítjük, végül ráütjük a tojásokat. A fenti anyagokat nagyon jól összedolgozzuk. A káposztaleveleken végighúzódó szár vastagabb részeit levágjuk, hogy a levél könnyen hajlítható legyen. Kétszer annyi kb. egyforma nagyságúra van szükség, mint amennyi adagban készítjük az ételt. Ehhez a nagyobb leveleket kettévághatjuk, illetve két kisebb levélből is összeállíthatunk egyet. A levelekre arányosan elosztjuk a tölteléket. A húst becsavarjuk a káposztalevélbe és egyforma, henger alakú töltelékeket formálunk, két-két végét ujjunkkal benyomkodjuk. A többi káposztát – ha túl sós – kimossuk. Megfelelő nagyságú lábosban háromnegyed részét szétterítjük, rárakjuk – nem túl szorosan – a töltelékeket, majd a tetejére elrendezzük a káposzta megmaradt részét. Egy külön edényben finomra vágott hagymát pirítunk zsírban, megszórjuk paprikával, gyorsan elkeverjük benne, és kevés vízzel felengedve az egészet a káposztára öntjük. Fedő alatt mérsékelt tűzön kb. 60 percig pároljuk, míg minden meg nem puhul. Ekkor a töltelékeket óvatosan átszedjük egy tiszta edénybe, az apró káposztát kevés törött borssal ízesítjük, és tejföllel behabarjuk, végül jól kiforraljuk. Tetejére tálalásnál házi sült kolbászt teszünk, és szeletekre vágott, bevagdosott, és kakastaréj formájúra megsütött szalonnával díszítjük.
A házi sültkolbászhoz a sózott kolbászbelet 3-4 órán keresztül, többször váltott bő vízben kiáztatjuk. Az összezúzott és finomra vágott fokhagymát annyi langyos vízbe tesszük, hogy ellepje. Ezután a húst megsózzuk, rátesszük a paprikát, borsot és a fokhagyma jól kinyomkodott, leszűrt levét. Az egészet nagyon alaposan összedolgozzuk. Ha a massza túl kemény, kevés langyos vizet adunk hozzá. A belet a kés fokával kissé megkaparjuk, újra jól kiöblítjük, majd a töltelékkel megtöltjük, végén a belet csomóra kötjük. Ezután bő vízben megmossuk, lecsurgatjuk, majd szellős, hűvös helyen felakasztva szikkadni hagyjuk. Az így elkészített kolbászt még hűtőszekrényben sem szabad 5 óránál hosszabb ideig tárolni. Meleg, de nem túl forró sütőben, kevés felhevített zsírban szép pirosra sütjük meg, előtte tűvel megszurkáljuk, hogy a beleszorult levegő eltávozzék. Ha egyik fele megsült, óvatosan megfordítjuk, és úgy sütjük készre, majd egyenlő darabokra vágjuk.