ÉDES MAZSOLÁS KENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, sütő, tepsi
Eljárások: áztatás, dagasztás, formázás, kelesztés, kovászolás, sütés

Adag: 1 kg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg mazsola
75 dkg liszt
1 mokkáskanál só
4 evőkanál olvasztott vaj
1 db reszelt, héja citrom
5 dkg kristálycukor
1 és ¼ dl tej
1 és ¼ dl víz
3 dkg friss élesztő

Elkészítés:

1. Az élesztőt tálkába morzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és körülbelül 6 evőkanál langyos vizet vagy más, a receptben előírt folyadékot. Addig keverjük, míg homogén folyadékot nem kapunk.

2. A folyadékot meleg helyen körülbelül 10 percig állni hagyjuk. Amikor buborékok keletkeznek benne és megemelkedik, felhasználásra kész. Mielőtt a tésztába kevernénk, keverjük át még egyszer. Az élesztőt tálkába morzsoljuk.

3. A mazsolát 10 percre meleg vízbe áztatjuk. Lecsöpögtetjük, megtöröljük, liszttel meghintjük.

4. A lisztet tálba tesszük a sóval, a cukorral, a mazsolával és a reszelt citromhéjjal együtt. Belekeverjük az olvasztott vajat és az élesztős folyadékot.

5. A maradék vizet a tejjel összekeverjük, és annyit adunk a masszához, hogy kemény, de gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát összedolgozzuk (lásd lejjebb).

6. Körülbelül 60 perces kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük és 2-3 percig gyúrjuk. Két cipóvá formázzuk.

7. Áttesszük egy kiolajozott sütőlemezre. Tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen 45 percig kelesztjük.

8. Előmelegített, 200 fokos sütőben körülbelül 30 percig sütjük, vagy amíg megbarnul. Akkor kész, ha az alját megkopogtatva üreges hangot hallunk.

Tészta összedolgozása:

1. A lisztet tálba tesszük, megsózzuk. Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot, az előírt vízmennyiséget és a többi hozzávalót. Fakanállal összekeverjük, egészen addig, amíg a liszt egyenletesen eloszlik a masszában.

2. A tál alján rücskös, raga dós tészta van. Ebből úgy lesz sütésre alkalmas tészta, ha szépen összedolgozzuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, kezünket is meglisztezzük. (A gyúráshoz használt lisztmennyiség nincs megadva a receptekben, körülbelül plusz 7 dekagrammot jelent.)

3. A tésztát tömör cipóvá formáljuk. Ezután bal csuklónkkal kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (8-10 perc). Ekkor néhányszor erőteljesen a gyúródeszkához csapkodjuk. E mozdulat hatására szabadul fel a lisztből a glutén. Hogy ez megtörtént-e, könnyen ellenőrizhetjük: a felszín alatt buborékoknak kell látszaniuk. A kész tészta sima és rugalmas, tapintásra „visszarúg”.

4. A kész tésztát tiszta tálba tesszük, ruhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. A legtöbb recept két kelesztési időt ír elő. Ezalatt a tészta térfogatának a kétszeresére kell nőnie. Hogy megkelt-e, tapintással ellenőrizzük. Ha nyomásra megmarad az ujjunk helye, sütésre kész. A megadott kelesztési idő mindig csak hozzávetőleges. Mivel az élesztő élő anyag, a folyamat függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a liszt és az élesztő minőségétől.