ALMÁS TOJÁS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: kés, lábas, serpenyő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, fonnyasztás, főzés, hámozás, pirítás, staubolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db keményre főzött tojás
1 db jonatán alma
1 teáskanál római kömény
1 fej hagyma
3 dkg liszt
6 dl tyúkhúsleves
8 dkg vaj
½ csokor petrezselyem
1 evőkanál curry
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát.

2. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott almát.

3. Egy percig kevergetve pirítjuk, majd megszórjuk a liszttel, a curryval és a római köménnyel.

4. Úgy 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a levessel.

5. Állandó keverés mellett összeforraljuk, amikor sima állagú, beletesszük a meghámozott, félbevágott kemény tojást.

6. Összemelegítjük, néhány percig főzzük.

7. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Párolt rizzsel körítve egészséges, ízletes ebédet vagy vacsorát kapunk.

TYÚKHÚSALAPLÉ

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.