ALMÁS TOJÁS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető olcsó
Eszközök: kés, lábas, serpenyő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, fonnyasztás, főzés, hámozás, pirítás, staubolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát.
2. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott almát.
3. Egy percig kevergetve pirítjuk, majd megszórjuk a liszttel, a curryval és a római köménnyel.
4. Úgy 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a levessel.
5. Állandó keverés mellett összeforraljuk, amikor sima állagú, beletesszük a meghámozott, félbevágott kemény tojást.
6. Összemelegítjük, néhány percig főzzük.
7. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.