Nápolyi töltött kenyér Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, reszelő, serpenyő, sütő, sütőforma, tortaforma, tűzhely
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, hámozás, kelesztés, kovászolás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás
Adag: 1 tortaforma (23 centiméteres)
Elkészítés:
1. Az élesztőt belekeverjük a langyos tejbe, meghintjük a cukorral és meleg helyen 5 percig állni hagyjuk.
2. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztős folyadékot, a tojást, és összegyúrjuk. Belegyúrjuk a vajat.
3. Fakanállal jól összedolgozzuk, majd lisztezett deszkára téve rugalmas tésztává gyúrjuk. Tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen 120 percet kelesztjük.
4. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, majd félbevágjuk, levét kicsorgatjuk. Forró olajon 3-4 percig pároljuk, rázogatjuk, nem keverjük, nehogy összetörjön.
5. Kivajazunk és liszttel behintünk egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A kelesztési idő elteltével a tésztát lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk. Egyharmadát lecsippentjük és félretesszük. A többivel kibéleljük a forma alját és oldalát.
6. Rárakjuk a szeletelt mozzarella és a paradicsom felét. Sóval, borssal, friss bazsalikomlevelekkel ízesítjük. Beborítjuk a sonkával és a maradék mozzarellával. Reszelt parmezán sajttal és borssal megszórjuk.
7. A félretett tésztát 23 centiméteres körré nyújtjuk, és befedjük vele a tortát. A széleket jól összenyomjuk. Megkenjük a felvert tojás felével. Meleg helyen további 60 percet kelesztjük. Megkenjük a maradék tojással.
8. Előmelegített, 170 fokos sütőben 40-50 percig sütjük.