Hagymatorta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai robotgép, nyújtófa, sütő, sütőpapír, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, nyújtás, párolás, sütés, sütőforma bélelése, vakon sütés
Adag: 1 tortaforma (30 centiméteres)
Elkészítés:
1. Elkészítjük a tésztát.
2. A megtisztított hagymát felszeleteljük és a megforrósított vajon üvegesre pároljuk, gyakran megkeverjük. Sóval, borssal ízesítjük.
3. A tojást tálba ütjük, meghintjük a liszttel és belekeverjük a tejet. Jól összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük.
4. A tésztát kinyújtjuk és kibélelünk vele egy 30 cm átmérőjű lepényformát. Villával megszurkáljuk. Sütőpapírral kibéleljük és sütőbabbal vagy más nehezékkel lenyomtatjuk.
5. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15 percig elősütjük. A sütőbabot és a papírt eltávolítjuk. További 5 percig sütjük.
6. Belesimítjuk a hagymás tölteléket és ráöntjük a tojásos folyadékot. További 20 percig sütjük. Melegen fogyasztjuk.
Omlós tészta
1. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a vajat. Fakanállal összedolgozzuk, apránként belekeverjük a vizet is.
2. A tésztát lisztezett deszkára áttesszük és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Puhának, de nem ragacsosnak kell lennie, mégis olyan állagúnak, hogy egyben maradjon.
3. A tésztát műanyag fóliába csomagoljuk és 40-50 percre hűtőszekrénybe helyezzük.
4. A sütéshez a további előírásokat a receptekben találjuk.