Hagymatorta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai robotgép, nyújtófa, sütő, sütőpapír, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, nyújtás, párolás, sütés, sütőforma bélelése, vakon sütés

Adag: 1 tortaforma (30 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag omlós tészta
100 dkg lilahagyma
1 db tojás
10 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 dl tej
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Elkészítjük a tésztát.

2. A megtisztított hagymát felszeleteljük és a megforrósított vajon üvegesre pároljuk, gyakran megkeverjük. Sóval, borssal ízesítjük.

3. A tojást tálba ütjük, meghintjük a liszttel és belekeverjük a tejet. Jól összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük.

4. A tésztát kinyújtjuk és kibélelünk vele egy 30 cm átmérőjű lepényformát. Villával megszurkáljuk. Sütőpapírral kibéleljük és sütőbabbal vagy más nehezékkel lenyomtatjuk.

5. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15 percig elősütjük. A sütőbabot és a papírt eltávolítjuk. További 5 percig sütjük.

6. Belesimítjuk a hagymás tölteléket és ráöntjük a tojásos folyadékot. További 20 percig sütjük. Melegen fogyasztjuk.

Omlós tészta

22 dkg liszt
12 dkg vaj
1.2 dl hideg víz
1 db tojássárgája
csipet só

1. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a vajat. Fakanállal összedolgozzuk, apránként belekeverjük a vizet is.

2. A tésztát lisztezett deszkára áttesszük és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Puhának, de nem ragacsosnak kell lennie, mégis olyan állagúnak, hogy egyben maradjon.

3. A tésztát műanyag fóliába csomagoljuk és 40-50 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

4. A sütéshez a további előírásokat a receptekben találjuk.