TAVASZI TEKERCS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyharuha, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, wok
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, göngyölés, pirítás, sütés, sütés bő zsiradékban, töltés
Adag: 6-8 főre (24 darab)
Elkészítés:
1. A réteslapokat szétbontjuk, 4-4 négyzetté vágjuk. Felhasználásig nedves ruhával letakarjuk.
2. Az előzőleg beáztatott gombából a nedvességet kinyomkodjuk, a szárát eltávolítjuk. A gombát és a csirkét laskára vágjuk.
3. A csirkét, a gombát, a hagymát, a paprikát meg a bambuszrügyet 2 evőkanál olajon addig sütjük, amíg a hús ki nem fehéredett. Ekkor a bambuszcsírát és a cukrot is belekeverjük (1. kép), szójamártással meglocsoljuk, átsütjük, majd kihűtjük.
4. Minden tésztalapra evőkanálnyi tölteléket halmozunk (2. kép), a két végét ráhajtjuk, majd a lapot összegöngyöljük (3. kép). A végét hideg vízbe mártjuk, hogy összeragadjon.
5. Bő, forró olajban szép pirosra sütjük (4. kép), és azonnal, szilvamártással vagy édes-savanyú mártással tálaljuk.
RÉTESTÉSZTA
A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.
A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.
A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.
ÉDES-SAVANYÚ MÁRTÁS
A hozzávalókat összekeverjük (1. kép), és addig forraljuk, amíg kissé be nem sűrűsödött (2. kép).
SZILVAMÁRTÁS
1. A szilvát kimagozzuk, és a levével együtt turmixoljuk (1. kép).
2. Serpenyőbe áttöltve a többi hozzávalót beleöntjük (2. kép), és a tűzön addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödött.