MARHAHÚSOS-TÉSZTÁS PÁSTÉTOM PASTICCIO Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, húsdaráló, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, nyújtófa, pástétomsütő, reszelő, sütő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, előfőzés, felengedés, fonnyasztás, főzés, gyúrás, hámozás, lerakás, nyújtás, pihentetés, pirítás, rántás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szűrés
Adag: 1 pástétomforma (6 főre)
vagy
Elkészítés:
1. A lisztet, az apró darabokra vágott hideg vajat, cukrot, sót és a tojássárgáját konyhai robotgépben vagy turmixgépben al vízzel addig keverjük, amíg a keverék cipóvá áll össze. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, és könnyed mozdulatokkal simára gyúrjuk. Műanyag fóliába csomagoljuk, hűtőszekrénybe tesszük.
2. A töltelékhez vastag falú lábosban felforrósítjuk az olajat, és puhára pácoljuk a felaprított hagymát és a finomra vágott fokhagymát. Ha aranyszínűre pirult, hozzáadjuk a darált húst, és jól átpirítjuk. Ha összesülne, villával szétpergetjük a húst. Beletesszük a csirkemájat, a felaprított paradicsomot, felöntjük a vörösborral és a húslevessel; sózzuk, borsozzuk, oregánóval, szerecsendióval ízesítjük. Erős tűzön felforraljuk, majd takarékra vesszük, és fedő alatt 40 percig főzzük. Ha kihűlt, belekeverjük a parmezán sajtot.
3. A besamelmártáshoz lassú tűzön felolvasztjuk a vajat, megszórjuk a liszttel, és 1 percig állandóan kevergetve világos zsemleszínű, sima rántást készítünk. Levesszük a tűzről, és apránként felöntjük a tejjel, majd ismét a tűzre téve, állandó kevergetés mellett felforraljuk. Ha a mártás sűrűsödni kezd, még egy percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
4. Nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a bucatini tésztát. Leszűrjük, hűlni hagyjuk. Egy 23 cm átmérőjű, mély tűzálló tálat (pástétomformát) kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal; a sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A gyúrt tésztát két részre osztjuk; az egyiket akkorára nyújtjuk, hogy teljesen beborítsa a kivajazott tálat, sőt az oldalán kissé túl is érjen. A húsos töltelék felét a tésztára merjük, rátesszük a kifőtt bucatini tésztát, és tetejére simítjuk a besamelt. Fontos, hogy a mártás mindenhol jól bevonja a bucatinit.
5. A maradék húsos tölteléket is rámerjük, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és befedjük vele a pástétomot. A széleket kissé összenyomjuk, a felesleget levágjuk. 50-55 percig sütjük; akkor jó, ha aranypiros és ropogós. Tálalás előtt 15 percig pihentetjük, könnyebb lesz felvágni.
MARHAHÚSLEVES
1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.
2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve
a teljes főzési idő alatt.
3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.
4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.
5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.