CITROM-ZÖLDCITROMFAGYLALT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fagyasztószekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, turmixgép, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, forralás, főzés, kikeverés, mélyhűtés, préselés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 ¾ dl zöldcitromlé
1 ¾ dl citromlé
5 dl víz
2 db tojásfehérje
25 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. Kisebb lábosba öntjük a vizet, majd beletesszük a cukrot (1. kép), és tűz fölött addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Felforraljuk, majd takarékra véve 10 percig főzzük.

2. A citrom és a zöldcitrom levét a kihűlt szirupba keverjük (2. kép) és nagyobb, lapos tepsibe vagy tálba töltjük. 60 percre a mélyhűtőbe tesszük – ennyi idő alatt megkeményedik, de még nem lesz teljesen szilárd.

3. A citromos szirupot a turmixgépbe öntjük, és belekeverjük a tojásfehérjét (3. kép). Ha a krém teljesen sima, visszatöltjük az edénybe (4. kép), és addig fagyasztjuk, amíg teljesen megszilárdul.

A fenti receptet bármely más citrus levével is elkészíthetjük, sőt kombinációban is. Ugyanígy készül tehát a narancs-, a mandarin-, a sima citrom- vagy a zöldcitromfagyi is.
Kiváló eperfagylaltot készíthetünk, ha 20 dkg friss vagy felengedett mélyhűtött epret simára turmixolunk. Átszűrjük, a magokat kidobjuk. Ehhez a recepthez csak fele mennyiségű citromlére van szükség, amelyet az összeturmixolt eperhez töltünk.