CSOKOLÁDÉS-MEGGYES TRIFLE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, kés, konyhai robotgép, lábas, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, kimagozás, lerakás, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg csokoládés piskóta
A díszítéshez:
2 dl habbá vert tejszín
igény szerint mandulaforgács
A vaníliakrémhez:
90 dkg kimagozott meggybefőtt
½ dl meggylikőr
2 dl habbá vert tejszín
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál étkezési keményítő
2 és fél dl tej

Elkészítés:

1. A tésztát vékonyra szeljük, és egyharmadát egy nagy üvegtál vagy öblös poharak aljára terítjük.

2. A befőttet leszűrjük, de a levét megőrizzük. 2,5 dl levet a likőrrel összekeverünk, és a tésztát meglocsoljuk vele. A meggy egynegyedét ráterítjük.

3. A vaníliakrémhez a tojássárgákat a cukorral meg a keményítővel simára keverjük, és a megforrósított tejjel apránként felengedjük. Gőzön, kevergetve sűrű krémmé főzzük, majd a gőzről levéve a vaníliás cukorral ízesítjük. Kihűtjük, és a tejszínhabot beleforgatjuk.

4. A krém egyharmadát a meggyel megrakott tésztára simítjuk, erre meggylikőrös lével meglocsolt tészta, rá ismét meggy kerül. A krém második harmadát rákenjük, és a meglocsolt tészta maradékát a tetejére terítjük. A rétegezést krémmel fejezzük be, és meggyszemekkel, tejszínhabbal és mandulaszemekkel díszítjük. Tálalás előtt 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Angliában azokat a krémeket, amelyeket valamilyen alkoholban megáztatott keksszel, pudinggal, gyümölccsel rétegeznek trifle-nak hívják. Érdemes eltanulni, meghonosítani, mert így különlegesen zamatos desszertet varázsolhatunk.
Ha 2 dl tejszínt 1 csomag habfixálóval verünk fel, nemcsak hamarabb válik habbá, de tartósabb is lesz: egy napig nem esik össze.