Narancslikőr-trifle Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habüst, habverő, hűtőszekrény, kés, lábas, reszelő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, főzés, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, pihentetés, reszelés, gyalulás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A narancszseléhez:
1 db cikkekre vágott narancs
3 dl narancslé
 dl víz
1 evőkanál zselatin
12 dkg kristálycukor
2 dl habbá vert tejszín
A tésztához:
1 db piskótalap
2 evőkanál narancslikőr
1 dl narancslekvár
1 és ¼ dl narancslé
A vaníliakrémhez:
másfél dl tej
2 evőkanál étkezési keményítő
1 csomag vaníliás cukor
½ dl tejszín
4 db tojássárgája
3 evőkanál kristálycukor
másfél kiskanál reszelt narancshéj

Elkészítés:

1. A tésztát 2 lapba vágjuk, a vágatot narancslekvárral megkenjük, majd újra összeillesztve 1 cm-es kockákra aprítjuk. Nagy üvegtál vagy poharak aljára terítjük, és a likőrrel összekevert narancslé felével meglocsolva 30 percig pihentetjük.

2. A vaníliakrémhez a tojássárgákat cukorral, citromhéjjal meg keményítővel simára keverjük, és tejjel, tejszínnel apránként felengedjük.

3. Gőzön, állandóan verve krémmé főzzük, majd a gőzről levéve vaníliás cukorral ízesítjük.

4. A narancszseléhez a zselatint a vízzel simára keverjük, kevergetve fél percig főzzük, majd a narancslé felével meg a cukorral ízesítve még 2-3 percig a tűzön kevergetjük. A maradék narancslevet is belekeverjük, majd egy 17×17 cm-es tálba töltve jégbe hűtjük. Ha megdermedt, kockákra vágjuk.

5. A vaníliakrém felét a tésztára simítjuk, a többi tésztát ráterítjük, és a maradék sziruppal meglocsoljuk. A vaníliakrémet meg a tejszínhabot rárétegezzük, a zselékockákkal beborítjuk, és narancscikkekkel díszítjük. 180 percre jégbe hűtjük.

Angliában azokat a krémeket, amelyeket valamilyen alkoholban megáztatott keksszel, pudinggal, gyümölccsel rétegeznek trifle-nak hívják. Érdemes eltanulni, meghonosítani, mert így különlegesen zamatos desszertet varázsolhatunk.

PISKÓTA

12 db tojás
25 dkg kristálycukor
1 csipet só
1 db héja citrom
25 dkg finomliszt

Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.

A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.

A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.

A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.

Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.

Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.