ERDÉSZRIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, felengedés, fonnyasztás, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg szárított csiperkegomba

vagy

6 dkg szárított erdei gomba

vagy

6 dkg szárított vargánya gomba

vagy

6 dkg szárított rókagomba
45 dkg rizottórizs

vagy

45 dkg gömbölyű szemű rizs
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ csokor apróra vágott petrezselyemzöld
10 dl zöldségleves
1 fej kockára vágott hagyma
1 és ¼ dl száraz fehérbor
ízlés szerint reszelt parmezán sajt
ízlés szerint só
ízlés szerint bors

Elkészítés:

1. A szárított erdei gombát fél órára 2,5 dl meleg vízbe áztatjuk. Lecsöpögtetjük, az áztatóvizet félretesszük, a gombát nagyobb darabokra vágjuk.

2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a gombát és 2-3 percig pároljuk.

3. A hőmérsékletet közepesre emeljük, a lábosba szórjuk a rizst, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk.

4. Felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, felöntjük a gomba áztatóvizével.

5. Ha ezt is beszívta a rizs, apránként felöntjük a levessel, egyszerre körülbelül fél pohárnyival.

6. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük, amíg a levest a rizs magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Tálalás előtt reszelt parmezán sajtot keverünk a rizottóba.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

1 db cukkini
2 db paradicsom
1 kisebb zellergumó
2 szál sárgarépa
30 dl víz
1 csokor petrezselyem
2 szál póréhagyma
1 fej hagyma
1 szem burgonya
1 szál petrezselyem
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

Valamennyi megtisztított hozzávalókat fazékba tesszük. Felöntjük 3 liter vízzel és 1 órán át főzzük. Ha elkészült, a zöldségeket kivesszük, a levest átszűrjük.