ERDÉSZRIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, felengedés, fonnyasztás, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
vagy
vagy
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A szárított erdei gombát fél órára 2,5 dl meleg vízbe áztatjuk. Lecsöpögtetjük, az áztatóvizet félretesszük, a gombát nagyobb darabokra vágjuk.
2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a gombát és 2-3 percig pároljuk.
3. A hőmérsékletet közepesre emeljük, a lábosba szórjuk a rizst, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk.
4. Felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, felöntjük a gomba áztatóvizével.
5. Ha ezt is beszívta a rizs, apránként felöntjük a levessel, egyszerre körülbelül fél pohárnyival.
6. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük, amíg a levest a rizs magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Tálalás előtt reszelt parmezán sajtot keverünk a rizottóba.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
Valamennyi megtisztított hozzávalókat fazékba tesszük. Felöntjük 3 liter vízzel és 1 órán át főzzük. Ha elkészült, a zöldségeket kivesszük, a levest átszűrjük.