Paradicsomos-ajókás crostini Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 15 perc  Munkaidő: 8 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, sütő, sütőlap
Eljárások: darabolás, szeletelés, pirítás

Adag: 5 főre (15 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg ajóka
1 db bagett
5 dkg apróra vágott fekete olajbogyó
kevés friss, csíkokra vágott bazsalikomlevél
igény szerint pesto szósz
igény szerint olívaolaj

Elkészítés:

1. A francia baguettet ferdén felszeleteljük. A szeleteket vékonyan megkenjük olívaolajjal, és aranyszínűre pirítjuk.

2. Majd megkenjük szárított paradicsomból készült pesto mártással, majd a tetejére lecsepegtetett, vékony szeletekre vágott ajókát, fekete olajbogyót és csíkokra vágott, friss bazsalikomot halmozunk.

Pesto

10 dkg reszelt parmezán sajt
5 dkg fenyőmag
8 dkg friss bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj

1. A bazsalikomleveleket letépjük a szárról, jól megmossuk, salátacentrifugában alaposan leszárítjuk, vagy konyharuhával leitatjuk róluk a nedvességet.

2. A parmezán sajtot konyhai robotgépben kenyérmorzsa állagúra daráljuk. Hozzátesszük a fokhagymát meg a fenyőmagot is, durvára eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a bazsalikomot is, és az egészet összemixeljük.

3. Az olívaolajat lassan a pépbe csurgatjuk, hogy kenhető masszát kapjunk.

4. A pestót frissen főzött spagettihez keverjük, vagy a faszenes grillen sült húsokhoz, zöldségekhez kínáljuk. A mártás, lefedve,

3 napig a hűtőszekrényben eltartható.