RAKOTT SPAGETTI LAZACCAL ÉS GARNÉLÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: kés, sütő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, lerakás, rák előkészítése, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg spagetti
20 dkg csíkokra vágott füstölt lazac
30 dkg tisztított, főtt óriás garnéla
12 dkg frissen reszelt parmezán sajt
7 dkg vaj
3 dl besamelmártás
A kikenéshez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Egy lapos tűzálló tálat vékonyan kikenünk vajjal, és félretesszük.

2. Egy nagy fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát 8-10 percig főzzük, amíg éppen csak megpuhul (al dente). Leszűrjük, visszaöntjük a fazékba, és elkeverjük 6 dkg vajjal.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A spagetti felét beletesszük a tálba, befedjük a lazaccsíkokkal és az óriásgarnélával. Ráöntjük a mártás felét, és megszórjuk a reszelt parmezán felével. A maradék spagettivel, a maradék mártással és parmezánnal ugyanezt megismételjük. A maradék vajat felkockázzuk, és elosztjuk a tetején.

4. A tésztát 15 perc alatt aranybarmára sütjük. Azonnal tálaljuk.

BESAMELMÁRTÁS

2 evőkanál vaj
4-5 dkg liszt
3 dl meleg tej
2 evőkanál apróra vágott hagyma
5 szem durvára tört fehér bors
2 szál durvára vágott petrezselyemzöld
1 ág darabolt kakukkfű
ízlés szerint só
csipet frissen reszelt szerecsendió

A besamelmártáshoz megolvasztunk 2 evőkanál vajat. Belekeverünk 4-5 dkg lisztet, 2 percig kevergetjük, majd hozzákeverünk 3 dl melegített tejet. Hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott hagymát, 5 szem fehér borsot, 2 szál petrezselymet. Sóval, kakukkfűvel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 15 percig lassan gyöngyözve főzzük, majd átszűrjük.