RAKOTT SPAGETTI LAZACCAL ÉS GARNÉLÁVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető drága
Eszközök: kés, sütő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, lerakás, rák előkészítése, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Egy lapos tűzálló tálat vékonyan kikenünk vajjal, és félretesszük.
2. Egy nagy fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát 8-10 percig főzzük, amíg éppen csak megpuhul (al dente). Leszűrjük, visszaöntjük a fazékba, és elkeverjük 6 dkg vajjal.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A spagetti felét beletesszük a tálba, befedjük a lazaccsíkokkal és az óriásgarnélával. Ráöntjük a mártás felét, és megszórjuk a reszelt parmezán felével. A maradék spagettivel, a maradék mártással és parmezánnal ugyanezt megismételjük. A maradék vajat felkockázzuk, és elosztjuk a tetején.
4. A tésztát 15 perc alatt aranybarmára sütjük. Azonnal tálaljuk.
BESAMELMÁRTÁS
A besamelmártáshoz megolvasztunk 2 evőkanál vajat. Belekeverünk 4-5 dkg lisztet, 2 percig kevergetjük, majd hozzákeverünk 3 dl melegített tejet. Hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott hagymát, 5 szem fehér borsot, 2 szál petrezselymet. Sóval, kakukkfűvel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 15 percig lassan gyöngyözve főzzük, majd átszűrjük.