CSIRKÉS-ERDEI GOMBÁS CANNELLONI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, húsdaráló, kés, papírtörlő, reszelő, serpenyő, sütő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, főzés, hámozás, lerakás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés, töltés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg szeletelt erdei gomba
35 dkg darált csirkehús
10 db cannelloni
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagy finomra aprított vöröshagyma
15 dkg kockára vágott prosciutto
másfél dl marsala bor
20 dkg darabolt konzervparadicsom
1 evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom
2 evőkanál sűrített paradicsom
6 dl besamelmártás
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A formához:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Beletesszük a fokhagymát, a vöröshagymát, a gombát, és kis lángon, néha kevergetve, 8-10 percig főzzük. Hozzáadjuk a darált húst és a sonkát, és 12 percig főzzük, időnként megkeverve, hogy mindenhol megpiruljon. Belekeverjük a bort, a paradicsomot a levével együtt, a bazsalikomot meg a sűrített paradicsomot, és 4 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, majd lefedve 30 percig pároljuk. A fedőt levesszük, és néha megkeverve még 15 percig főzzük.

2. Közben egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk. Beletesszük a cannellonit, újraforraljuk, és nem túl puhára főzzük (al dente). A cannelloni csöveket leszűrjük, és egy konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a vizet.

3. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. Egy nagy tűzálló edényt vékonyan kivajazunk. Kiskanállal megtöltjük a cannellonikat a csirkés masszával. A megtöltött tésztát a tálba rendezzük. A besamelmártást ráöntjük, úgy, hogy teljesen bevonja, és meghintjük reszelt parmezánnal.

4. A sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Azonnal tálaljuk.

BESAMELMÁRTÁS

2 evőkanál vaj
4-5 dkg liszt
3 dl meleg tej
2 evőkanál apróra vágott hagyma
5 szem durvára tört fehér bors
2 szál durvára vágott petrezselyemzöld
1 ág darabolt kakukkfű
ízlés szerint só
csipet frissen reszelt szerecsendió

A besamelmártáshoz megolvasztunk 2 evőkanál vajat. Belekeverünk 4-5 dkg lisztet, 2 percig kevergetjük, majd hozzákeverünk 3 dl melegített tejet. Hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott hagymát, 5 szem fehér borsot, 2 szál petrezselymet. Sóval, kakukkfűvel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 15 percig lassan gyöngyözve főzzük, majd átszűrjük.