CSIRKÉS LASAGNE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, húsdaráló, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, lerakás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, zúzás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 lap lasagne
90 dkg darált csirkehús
6 dl besamelmártás
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
4 szál kockára vágott sárgarépa
4 szál vékonyra szeletelt póréhagyma
4 és fél dl tyúkhúsleves
2 evőkanál sűrített paradicsom
12 dkg frissen reszelt gouda sajt
1 teáskanál dijoni mustár
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Beletesszük a frissen darált húst, és fakanállal szétnyomogatva, közepes lángon 5 percig pirítjuk, hogy mindenhol egyenletesen megpiruljon. Hozzáadjuk a fokhagymát, a sárgarépát és a póréhagymát, és néha megkeverve 5 percig főzzük.

2. Belekeverjük a tyúkhúslevest és a paradicsompürét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd a lángot kicsire vesszük, és lefedve 30 percig főzzük.

3. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A mártásba keverjük a gouda sajt felét és a mustárt. Egy nagy tűzálló edénybe rétegezzük a csirkés keveréket, a nem előfőzendő lasagne tésztalapokat és a sajtmártást, úgy, hogy a legfelső réteg sajtmártás legyen. Meghintjük a maradék sajttal, és 60 perc alatt aranybarnára sütjük. Forrón tálaljuk.

BESAMELMÁRTÁS

5 dl tej
6 dkg vaj
8 dkg liszt
ízlés szerint só

Lábosban melegítsük a tejet majdnem forrásig. Wokhoz hasonló vaslábosban, kis hőfokon olvasszuk össze a vajat a liszttel, miközben fakanállal gyorsan kevergetjük, nagyjából 1 percig. Húzzuk félre és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a forró tej felét. Tegyük vissza a tűzhelyre, keverjük, amíg el nem kezd sűrűsödni a mártás. Apránként adjuk hozzá a maradék tejet, és folyamatosan keverve forraljuk fel. Sózzuk és keverjük tovább, míg a mártás megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha becsomósodna, habverővel keverjük teljesen simára.

TYÚKHÚSALAP

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.