HÚSOS LASAGNE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, kés, reszelő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, forralás, főzés, hámozás, lerakás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg lasagne
20 dkg darált sertéshús
20 dkg darált marhahús
6 dkg kockára vágott vaj
14 dkg frissen reszelt parmezán sajt
14 dkg kockára vágott mozzarella sajt
3 dl besamelmártás
másfél dl forró tej
1 db babérlevél
1 szem szegfűszeg
1 evőkanál sűrített paradicsom
másfél dl marhahúsleves
1 dl száraz vörösbor
1 szál finomra aprított sárgarépa
1 szál finomra aprított szárzeller
1 fej apróra vágott vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
10 dkg apróra vágott szalonna

vagy

10 dkg apróra vágott pancetta
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A kikenéshez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat. Beletesszük a hagymát, a szárzellert, a sárgarépát, a szalonnát és a kétféle darált húst, és közepes tűzön, keverve 10 percig sütjük, amíg a hús megpirul.

2. Beleöntjük a bort, felforraljuk, és sűrűre főzzük. A húsleves kétharmadát hozzáadjuk, felforraljuk, és ismét sűrűre főzzük. A maradék levest és a sűrített paradicsomot hozzákeverjük. Sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a szegfűszeget, a babérlevelet, és beleöntjük a tejet. Lefedjük, és kis lángon 1,5 órán át főzzük. A húsmártást levesszük a tűzről, a szegfűszeget és a babérlevelet eltávolítjuk.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, és egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. Az aljára egy rétegben nem előfőzendő lasagne lapokat terítünk. Erre egy réteg hús, illetve besamelmártás kerül. Ezt megszórjuk a mozzarella és a parmezán egyharmadával. Ezt addig ismételjük, amíg a elfogynak. Az utolsó réteg besamelmártás és sajt legyen.

4. Vajdarabkákkal megszórjuk, és a sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

BESAMELMÁRTÁS

10 dkg liszt
6 dl forró tej
10 dkg vaj
2 dkg só
1 mokkáskanál cayenni bors
Montirozáshoz::
2 dkg vaj

Nem pirítjuk, csak „megizzasztjuk” a forró vajban a lisztet. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felöntjük forró tejjel. Sózzuk és hozzáadjuk a Cayenne-i borsot. Habverővel, állandó, gyors keveréssel csomó mentesre kidolgozzuk, majd óvatosan kiforraljuk. Leszűrjük és vajat belemorzsolva feljavítjuk (montírozás) a mártást. A besamelmártás egy alapmártás, melyet önmagában nem adunk asztalra. A belőle készíthető mártások: a gratin mártás (mártás csőben sütött ételekhez), a mornay mártás, a sajtmártás és a rákmártás.

MARHAHÚSALAPLÉ

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.