Tiramisu trifle Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai robotgép
Eljárások: habverés, hűtés, kikeverés, lerakás, passzírozás, áttörés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg mascarpone
20 dkg áttört tehéntúró
6 dl fekete kávé
2 evőkanál konyak
50 dkg babapiskóta
4 evőkanál kakaó
másfél dl tejszín
4 db szétválasztott tojás
10 dkg kristálycukor
A díszítéshez:
másfél dl habbá vert tejszín

Elkészítés:

1. A mascarponét és a túrót a tojások sárgájával habosra keverjük.

2. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, a cukor felét apránként beleszórjuk, és még addig verjük, amíg a cukor fel nem oldódott. Evőkanállal a túrókrémbe forgatjuk.

3. A maradék cukrot a kávéban feloldjuk, konyakkal ízesítjük. A babapiskótákat könnyedén belemártva, a krémmel rétegezve nagy tálba lerakjuk, a sorokat kakaóval megszórjuk. A tetejére is kakaót hintünk, és egy éjszakára jégbe hűtjük. Tálalás előtt tejszínhabbal díszítjük.

Angliában azokat a krémeket, amelyeket valamilyen alkoholban megáztatott keksszel, pudinggal, gyümölccsel rétegeznek trifle-nak hívják. Érdemes eltanulni, meghonosítani, mert így különlegesen zamatos desszertet varázsolhatunk.
Még különlegesebb lesz a tiramisu trifle, ha konyak helyett mandulalikőrt veszünk hozzá, méghozzá nem 2, hanem 4 evőkanállal.
Ha nincs mandulalikőrünk, pár csepp mandulaeszenciával elkevert vodkával helyettesíthetjük.