GYÖMBÉRES-BARACKOS TÚRÓTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 115 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai robotgép, léfacsaró, reszelő, sütő, szűrő, tortaforma, turmixgép, tűzhely
Eljárások: áztatás, darálás, forrázás, hűtés, kikeverés, passzírozás, áttörés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, töltés, turmixolás

Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg olvasztott vaj
½ kiskanál gyömbérpor
25 dkg darált vajas keksz
¼ kiskanál reszelt szerecsendió
¼ kiskanál őrölt fahéj
A díszítéshez:
igény szerint tejszínhab
igény szerint baracklekvár
A töltelékhez:
10 dkg aszalt sárgabarack
25 dkg áttört tehéntúró
2 és fél dl sűrített tej
2 evőkanál forró víz
1 kiskanál reszelt citromhéj
10 dkg kristálycukor
2 kiskanál zselatin

Elkészítés:

1. A sütőt 160 °C-ra bemelegítjük. A tésztához valókat összegyúrjuk, és egy 23 cm átmérőjű kerek tortaforma aljára, oldalára tapasztjuk. 10 percig sütjük.

2. A barackot annyi vízzel forrázzuk le, hogy ellepje, és 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, a folyadék egyharmadát megőrizzük. A barackot ezzel a lével turmixoljuk, és kihűtjük.

3. A töltelékhez a túrót a cukorral habosra verjük, gyömbérrel, citromlével és -héjjal ízesítjük, a barackpürével összedolgozzuk. A zselatint a vízben feloldjuk, és a sűrített tejjel együtt a töltelékbe keverjük. A tésztával bélelt formába töltjük, és a hűtőszekrényben tartjuk, amíg a töltelék meg nem kocsonyásodott. A formából kivéve tejszínhabbal és sűrű baracklekvárral díszítjük.