AJÓKÁS KAGYLÓTÉSZTA BROKKOLIVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, reszelő, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, reszelés, gyalulás, szűrés, zúzás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db ajóka
45 dkg brokkoli
50 dkg kagylótészta
1 mokkáskanál fehér bors
1 evőkanál olaj
3 dl tejszín
1 gerezd zúzott fokhagyma
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. Nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a kagylótésztát, leszűrjük, és visszatesszük a fazékba.

2. Amíg a tészta fő, a brokkolit rózsáira szedjük és forrásban lévő, sós vízben 1 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízbe tesszük, és ismét leszűrjük, félretesszük.

3. Vastag falú serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és lassú tűzön, 3 perc alatt, állandóan kevergetve megpároljuk a felaprított hagymát, a fokhagymát és az ajókát.

4. Belekeverjük a tejszínt is, és folyamatos keverés mellett felforraljuk, majd takarékra véve további 2 percig főzzük. Hozzáadjuk a brokkolit, és még 1 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Az elkészült mártást a kifőtt tésztára öntjük, alaposan összekeverjük, és parmezán sajttal meghintve azonnal tálaljuk.

Amikor a tésztát a mártással összekeverjük, ügyeljünk arra, hogy a szósz mindenhol egyenletesen bevonja a kagylócskákat.
Más tésztafélével, például makarónival vagy farfalle tésztával is készíthetjük a fenti receptet.