AJÓKÁS KAGYLÓTÉSZTA BROKKOLIVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, reszelő, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, reszelés, gyalulás, szűrés, zúzás
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a kagylótésztát, leszűrjük, és visszatesszük a fazékba.
2. Amíg a tészta fő, a brokkolit rózsáira szedjük és forrásban lévő, sós vízben 1 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízbe tesszük, és ismét leszűrjük, félretesszük.
3. Vastag falú serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és lassú tűzön, 3 perc alatt, állandóan kevergetve megpároljuk a felaprított hagymát, a fokhagymát és az ajókát.
4. Belekeverjük a tejszínt is, és folyamatos keverés mellett felforraljuk, majd takarékra véve további 2 percig főzzük. Hozzáadjuk a brokkolit, és még 1 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Az elkészült mártást a kifőtt tésztára öntjük, alaposan összekeverjük, és parmezán sajttal meghintve azonnal tálaljuk.