MAZSOLÁS TÚRÓTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, sütő, tortaforma
Eljárások: elősütés, gyúrás, hűtés, kikeverés, nyújtás, passzírozás, áttörés, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, töltés

Adag: 1 tortaforma (8-10 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál vaníliakrémpor
2 evőkanál vaníliakrémpor
10 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
3 dkg étkezési keményítő
4 dkg porcukor
13 dkg vaj
1 db tojás
1 evőkanál víz
A töltelékhez:
10 dkg mazsola
25 dkg áttört tehéntúró
12 dkg ricotta sajt
2 evőkanál tejföl
1 kiskanál reszelt citromhéj
10 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. A lisztet a vajjal és a cukorral összemorzsoljuk, majd a tojással és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Folpackba csomagolva 20 percre jégbe hűtjük.

2. A tészta kétharmad részét folpack között akkorára nyújtjuk, hogy egy 22 cm átmérőjű kerek tortaforma alját, oldalát kibélelhessük vele. 210 °C-os (gáz: 8) sütőben félig megsütjük. Utána a sütőt 180 °C-ra (gáz: 4) mérsékeljük.

3. A töltelékhez közben a túrót a cukorral meg a citromhéjjal habosra keverjük, a tojásokat egyenként beledolgozzuk, majd a tejföllel simára verjük. A jól megmosott mazsolát is beleforgatjuk. A félig sült tésztával bélelt formába simítjuk.

4. A maradék tésztából 26 cm hosszú, 4 mm vastag négyszögletű lapot nyújtunk, 1,5 cm széles csíkokra vágjuk, és rács alakban a töltelékre fektetjük, kissé rányomkodjuk. A sütőbe visszatéve még kb. 60 perc hosszat sütjük. Kihűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. A szélét meglazítva a tortakarimát lehúzzuk róla, és a tortát cikkekre vágva, tejszínhabbal koronázva, esetleg őrölt fahéjjal vagy reszelt szerecsendióval megszórva kínáljuk.