ORSÓTÉSZTA CSÍPŐS MÁRTÁSSAL CAJUN MÓDRA FUSILLI CSÍPŐS MÁRTÁSSAL CAJUN MÓDRA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, fésűkagyló tisztítása, főzés, hámozás, pirítás, rák előkészítése, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg nyers, szeletelt fésűkagyló
25 dkg nyers, tisztított garnélarák
½ teáskanál chilipehely
45 dkg fusilli

vagy

45 dkg orsótészta
45 dkg tagliatelle
45 dkg szélesmetélt
2 evőkanál olívaolaj
2 dkg frissen reszelt parmezán sajt
4 dkg frissen reszelt gruyere sajt
1 teáskanál só
½ evőkanál bors
1 evőkanál friss, apróra vágott kakukkfű
5 dkg friss, apróra vágott petrezselyem
8 szál karikára vágott újhagyma
5 dl tejszín
1 evőkanál friss bazsalikom
A díszítéshez:
ízlés szerint bazsalikom

Elkészítés:

1. A tejszínt egy nagy serpenyőben közepes tűzön, folyamatosan keverve felforrósítjuk. Csökkentjük a lángot, és amint a tejszín gyöngyözni kezd, beledobjuk az újhagymát, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a borsot, a chilipelyhet és a sót. 7-8 percig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Levesszük a tűzről.

2. Egy nagy lábosban sós vizet forralunk. Beletesszük a tésztát, és éppen csak puhára főzzük (al dente). Lecsepegtetjük, és visszatesszük a lábosba. Ráöntjük a tejszínmártást és a sajtot. Alacsony hőfokon melegítve, óvatosan összekeverjük, hogy a sajt elolvadjon. Előmelegített tálba tesszük.

3. Az olajat közepes tűzön egy nagy serpenyőben felforrósítjuk. A rákot és a kagylót beletesszük, 2-3 percig pirítjuk, amíg a rákhús rózsaszínű lesz.

4. A tenger gyümölcseit a tésztára halmozzuk, és beleforgatjuk. Megszórjuk a bazsalikommal, és azonnal tálaljuk.

A fésűkagyló tisztítása során a kagylókat az izomrost és az ikra közé szúrva kinyitjuk. A kagylókat megmossuk, gondosan eltávolítjuk róluk a szennyeződést, majd lehúzzuk a csillogó, fehér izmot és a fekete belet, de a narancsszínű ikra maradjon sértetlen.