Spagetti a tenger gyümölcseivel Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető drága
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, reszelő, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, párolás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, törés, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Egy nagy lábosban sós vizet forralunk. Beletesszük a spagettit, és éppen csak puhára főzzük (al dente). Leszűrjük, beleforgatjuk az olajat, és lefedve melegen tartjuk.
2. A húslevest a citromlével felforraljuk. Beletesszük a karfiolt és a sárgarépát, és 3-4 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. Ezután a cukorborsót főzzük 1-2 percig a húslevesben, majd kivesszük, és a többi zöldséghez adjuk.
3. Egy serpenyőben közepes tűzön megolvasztjuk a vaj felét. A vöröshagymát és a cukkinit 3 percig pároljuk benne, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a rákhúst, és még 2-3 percig sütjük.
4. A megpárolt zöldséget is beletesszük a serpenyőbe. A keveréket sóval, borssal ízesítjük, és belekeverjük a maradék vajat.
5. A tésztát előmelegített tányérokba szedjük. Ráhalmozzuk a rákhúsos keveréket meg a petrezselymet, és az egészet óvatosan összekeverjük. Megszórjuk parmezán sajttal és fűszerpaprikával, az óriásgarnélákkal díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Csirke alapleves
1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.
3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).
4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.