Spagetti a tenger gyümölcseivel Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, reszelő, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, párolás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, törés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg tördelt spagetti
35 dkg rákhús
¼ teáskanál fűszerpaprika
3 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál olívaolaj
3 dl csirkehúsleves
1 evőkanál citromlé
1 kisebb rózsáira bontott karfiol
2 szál vékonyra szeletelt sárgarépa
12 dkg zsenge cukorborsóhüvely
6 dkg vaj
1 fej karikára vágott vöröshagyma
25 dkg karikára vágott cukkini
1 gerezd zúzott fokhagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A díszítéshez:
4 db főtt, páncéljában óriás garnéla

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban sós vizet forralunk. Beletesszük a spagettit, és éppen csak puhára főzzük (al dente). Leszűrjük, beleforgatjuk az olajat, és lefedve melegen tartjuk.

2. A húslevest a citromlével felforraljuk. Beletesszük a karfiolt és a sárgarépát, és 3-4 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. Ezután a cukorborsót főzzük 1-2 percig a húslevesben, majd kivesszük, és a többi zöldséghez adjuk.

3. Egy serpenyőben közepes tűzön megolvasztjuk a vaj felét. A vöröshagymát és a cukkinit 3 percig pároljuk benne, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a rákhúst, és még 2-3 percig sütjük.

4. A megpárolt zöldséget is beletesszük a serpenyőbe. A keveréket sóval, borssal ízesítjük, és belekeverjük a maradék vajat.

5. A tésztát előmelegített tányérokba szedjük. Ráhalmozzuk a rákhúsos keveréket meg a petrezselymet, és az egészet óvatosan összekeverjük. Megszórjuk parmezán sajttal és fűszerpaprikával, az óriásgarnélákkal díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Csirke alapleves

75 dkg csirke farhát
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.