OLASZ HALPÖRKÖLT TÉSZTÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: citromnyomó, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: áztatás, beforralás, darabolás, szeletelés, fésűkagy

ló tisztítása, főzés, párolás, préselés, rák előkészítése, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg szeletelt vörösmárnafilé
12 db tisztított fésűkagyló
12 db tisztított óriás garnéla
45 dkg ziti

vagy

45 dkg rövid csőtészta
1 csipet sáfrány
10 dl halalaplé
5 dkg vaj
1 db leve és reszelt héja citrom
másfél dl fehérborecet
másfél dl száraz fehérbor
3 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
másfél dl főzőtejszín

vagy

másfél dl tejszín
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sáfrányt egy kis tálba tesszük, ráöntünk 3 evőkanál halalaplét, és hagyjuk, hogy megpuhuljon. A vajat egy mély serpenyőben megolvasztjuk. A halszeleteket, a fésűkagylót és a rákokat (a farkukkal együtt) hozzáadjuk, és közepes tűzön, gyakori keverés mellett 3-5 percig pároljuk, amíg a rákok rózsaszínűek nem lesznek. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a citromlét. A halat és a tenger gyümölcseit tálra szedjük, és félretesszük.

2. A maradék halalaplét a serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a sáfrányt az áztatólé nélkül. Felforraljuk, majd egyharmadára befőzzük. Hozzáöntjük az ecetet, és még 4 percig főzzük. Belekeverjük a fehérbort, és 5 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Hozzáadjuk a tejszínt és a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, és még 2 percig gyöngyözve főzzük.

3. Közben egy nagy fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát éppen csak puhára főzzük (al dente). Leszűrjük, lecsepegtetjük, és előmelegített tálalóedénybe tesszük. A halat és a tenger gyümölcseit a mártáshoz adjuk, és óvatosan beleforgatjuk, majd a tésztára halmozzuk Azonnal tálaljuk.

A fésűkagyló tisztítása során a kagylókat az izomrost és az ikra közé szúrva kinyitjuk. A kagylókat megmossuk, gondosan eltávolítjuk róluk a szennyeződést, majd lehúzzuk a csillogó, fehér izmot és a fekete belet, de a narancsszínű ikra maradjon sértetlen.

HALALAPLÉ

200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
2 db babérlevél
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.