CSOKOLÁDÉKOSÁRKA LIKŐRKRÉMMEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 105 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, habverő, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, nyomózsák, sütőpapír, szita, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, habverés, hűtés, szitálás, töltés, törés

Adag: 10 főre (40 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg étcsokoládé
4 evőkanál likőr
5 szem félbevágott kandírozott cseresznye
másfél dl zsíros tejszín
2 evőkanál porcukor
10 szem mandula

vagy

10 szem makadámdió
A díszítéshez:
1 kisebb cseresznye

vagy

1 kisebb dió
kevés olvasztott fehér csokoládé
A mázhoz:
5 dkg olvasztott étcsokoládé

Elkészítés:

1. Egy tepsire sütőpapírt terítünk. Az étcsokoládét darabokra tördeljük, és gőz fölött megolvasztjuk. Kiskanállal vagy ecsettel bevonjuk 40 papírforma alját és oldalát az olvadt csokoládéval. A formákat lefordítva a sütőpapírra tesszük, és hagyjuk megdermedni a csokoládét.

2. A csokoládékosárkákról óvatosan eltávolítjuk a papírt. Minden kosárka aljára egy szem cseresznyét vagy diót teszünk.

3. A tejszínt keverőtálba öntjük, és a rászitált porcukorral kemény habbá verjük. Beleöntjük a likőrt, és tovább verjük.

4. A tejszínhabot egy 1 cm átmérőjű, sima végű csővel ellátott habzsákba töltjük, és minden kosárkába egy kevés habot nyomunk. A kosárkákat 20 percre behűtjük.

5 A mázhoz a megolvasztott étcsokoládét rákanalazzuk a tejszínhabra, majd az olvasztott fehér csokoládéból kis mennyiséget habzsákból a máz tetejére nyomunk, és fogpiszkálóval mintákat rajzolunk az étcsokoládéra. De másképpen is díszíthetjük a kosárkákat: a még olvadt csokoládémázba fehér csokoládéforgácsokat nyomunk, vagy egy-egy kis dió- vagy cseresznyedarabot teszünk a tejszínhabra, és ezután vonjuk be a barna csokoládémázzal.