CSOKOLÁDÉKOSÁRKÁK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kenőecset, kés, lábas, mikrohullámú készülék, reszelő, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, hűtés, julienre vágás, kikeverés, reszelés, gyalulás, töltés, törés

Adag: 8 főre (20 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
28 dkg durvára tört fehér csokoládé
másfél dl zsíros tejszín
½ teáskanál kukoricaolaj
½ db finomra reszelt, héja narancs
1 evőkanál Cointreau likőr
A díszítéshez:
ízlés szerint finomra vágott narancshéj
ízlés szerint apróra vágott dió

Elkészítés:

1. 15 dkg csokoládét folyamatosan keverve felolvasztunk az olajban. 20 darab kétrétegű sütőpapír-kosárka falát és alját kávéskanalanként adagolva bevonjuk az olvadt csokoládéval, ügyelve rá, hogy a széleken is kellő vastagságú legyen. Egy órára, vagy amíg megdermed, a hűtőbe tesszük, majd a csokoládét újra felmelegítve egy újabb réteg bevonatot kenünk a kosárkákba. A kosárkákat hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.

2. A tejszínt és a reszelt narancshéjat majdnem forrásig hevítjük. Az edényt levesszük a tűzről, és a forró tejszínben folyamatosan keverve felolvasztjuk a maradék csokoládét. Ismét visszatesszük a tűzhelyre, és addig keverjük, amíg bugyborékolni kezd. A tűzről levéve beleöntjük a Cointreau-t, és hagyjuk kihűlni. Közben a kosárkákról eltávolítjuk a sütőpapírt.

3. A csokoládékrémet sűrűre felverjük, majd egy csillagos csövű habzsákba töltjük. A kosárkákat megtöltjük a krémmel. Az édességet díszíthetjük apróra vágott dióval és néhány vékony narancshéjcsíkkal. A hűtőben lefedve legfeljebb 2-3 napig tartható el.