ÍR KRÉMLIKŐRÖS TRÜFFEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hústű, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, sütőpapír, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, hűtés, kikeverés, pihentetés, törés

Adag: 8 főre (24 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 evőkanál krémlikőr
23 dkg durvára tört étcsokoládé
másfél dl zsíros tejszín
2 dkg vaj
A mázhoz:
12 dkg durvára tört fehér csokoládé
12 dkg durvára tört étcsokoládé

Elkészítés:

1. A tejszínt takaréklángon felmelegítjük, de nem forraljuk. Az edényt levesszük a tűzről, majd a tejszínhez keverjük a csokoládét és a vajat. 2 percig állni hagyjuk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a likőrt. A keveréket átöntjük egy tálba, és hagyjuk kihűlni. Lefedjük, és 8 órán vagy egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.

2. A masszából 24 kis golyót formálunk, sütőpapírral borított tepsire tesszük, vagy 24 teáskanálnyi halmot a sütőpapírral borított tepsire teszünk, és bonbonokat formálunk belőlük. A trüffeleket 2-4 órára a hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljanak.

3. A fehér csokoládét megolvasztjuk, és a kissé kihűlt olvadt csokoládéba hústűre vagy fogpiszkálóra tűzve belemártogatunk 12 trüffelt. A megmártott golyókat sütőpapírra tesszük, és hagyjuk, hogy a máz megdermedjen. Az étcsokoládét megolvasztjuk, és a kissé kihűlt olvadt csokoládéban megmártjuk a maradék 12 trüffelt. A bonbont akár egy hétig is tárolhatjuk a hűtőben, légmentesen záró dobozban, a rétegek közé zsírpapírt helyezve.