NÜRNBERGI MÉZESKALÁCS LEBKUCHEN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, konyhai mérleg, lábas, sütő, szita, tepsi, tűzhely
Eljárások: formázás, gőzölés, kikeverés, sütés, szitálás

Adag: 8-10 főre (60 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg apróra vágott kandírozott narancshéj
18 dkg darált mandula
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
½ teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál kakaópor
20 dkg kristálycukor
6 dkg liszt
3 db tojás
A tetejére:
12 dkg olvasztott étcsokoládé
ízlés szerint cukorkristály
12 dkg olvasztott fehér csokoládé

Elkészítés:

1. A tojásokat a cukorral hőálló tálban gőz fölött habosra verjük. A gőzről levéve még 2 percig keverjük.

2. Az átszitált lisztet, a kakaóport, a fahéjat, a kardamomot, a szegfűszeget és a szerecsendiót, majd a mandulát és a narancshéjat a tojáskrémbe szórjuk, és az egészet alaposan összekeverjük. A tésztából púpos teáskanálnyi formás halmokat teszünk a sütőpapírral bélelt tepsikre, egymástól kellő távolságra, mert a halmok sütés közben megnőnek.

3. A 160 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük őket, vagy amíg világosbarnára, puha tapintásúra sülnek. A süteményeket 10 percig a tepsin pihentetjük, majd fémrácson hagyjuk teljesen kihűlni. Az egyik felüket étcsokoládéba, a másikat fehér csokoládéba mártjuk. Tálalás előtt hagyjuk megdermedni a bevonatot, és a süteményeket megszórjuk cukorkristályokkal.

A recept címe – Lebkuchen – a Nürnbergi mézeskalács neve, mely híres karácsonyi sütemény. A fűszerezés egyértelműen mézes tésztára utal, de a recept írója érdekes módon mézet nem ad meg a hozzávalók között.