NÜRNBERGI MÉZESKALÁCS LEBKUCHEN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: keverőtál, konyhai mérleg, lábas, sütő, szita, tepsi, tűzhely
Eljárások: formázás, gőzölés, kikeverés, sütés, szitálás
Adag: 8-10 főre (60 darab)
Elkészítés:
1. A tojásokat a cukorral hőálló tálban gőz fölött habosra verjük. A gőzről levéve még 2 percig keverjük.
2. Az átszitált lisztet, a kakaóport, a fahéjat, a kardamomot, a szegfűszeget és a szerecsendiót, majd a mandulát és a narancshéjat a tojáskrémbe szórjuk, és az egészet alaposan összekeverjük. A tésztából púpos teáskanálnyi formás halmokat teszünk a sütőpapírral bélelt tepsikre, egymástól kellő távolságra, mert a halmok sütés közben megnőnek.
3. A 160 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük őket, vagy amíg világosbarnára, puha tapintásúra sülnek. A süteményeket 10 percig a tepsin pihentetjük, majd fémrácson hagyjuk teljesen kihűlni. Az egyik felüket étcsokoládéba, a másikat fehér csokoládéba mártjuk. Tálalás előtt hagyjuk megdermedni a bevonatot, és a süteményeket megszórjuk cukorkristályokkal.