Csapati Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  olcsó
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, konyharuha, műanyagfólia, nyújtófa, serpenyő, szita, tűzhely
Eljárások: formázás, gyúrás, hevítés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, sütés, szitálás

Adag: 20 darab

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
37 dkg finomszemcséjű teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj
2 és fél dl meleg víz
A gyúrófelületre:
igény szerint liszt

Elkészítés:

1. Egy nagy keverőtálba szitálunk 31 dkg lisztet a sóval, a közepébe mélyedést készítünk. Egyszerre hozzáöntjük az olajat és a vizet, és előbb fakanállal összekeverjük, majd kézzel kemény tésztává gyúrjuk.

2. Lisztezett felületen 15 percig dagasztjuk. (Ekkor még ne adjuk hozzá a megmaradt lisztet.) A tésztából sima gömböt formálunk, tálba tesszük. Műanyag fóliával letakarjuk, legalább 120 percre félretesszük, de állhat egész éjjel is.

3. A tésztát 20 egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből golyót formálunk. A megmaradt liszt segítségével a golyókat vékony, palacsinta formájú korongokká nyújtjuk. Minden egyes új csapatit lisztezett műanyag fóliával takarunk le, amíg a többit nyújtjuk.

4. Egy vastag aljú serpenyőt forróra hevítünk. Minden egyes csapatit 1 percig sütünk, aztán a másik oldalát is 1 percig sütjük. A tüzet úgy állítsuk be, hogy a tészta megbarnuljon, de ne égjen meg. Miközben a csapati sül, összehajtott konyharuhával nyomkodjuk a szélét. Így buborékok képződnek, amitől a tészta könnyebb lesz.

5. A kész csapatikat egymásra rakva tiszta konyharuhába csavarjuk, hogy lágyan és melegen tartsuk. Frissen tálaljuk currykhez és zöldséges fogásokhoz.

Készíthetjük sima korpás liszttel is, akkor a csapatik kissé tömörebbek lesznek.
A csapati egyfajta keletlen india kenyér, amely az attának nevezett, finomra őrölt korpás lisztből készül. Hagyományosan 2 részletben sütik: először megbarnítják a tésztát serpenyőben, aztán a csapatit közvetlenül a tűz fölé tartva pirítják, ekkor a gőz nyirkos, felpuffadt zsebeket képez középen. A csapatit forrón fogyasztják a fűszeres indiai ételekhez és currykhez.