Kovászos rozskenyér Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, műanyagfólia, sütő, sütőlap
Eljárások: dagasztás, formázás, kikeverés, kovászolás, sütés
Adag: 2 darab
Elkészítés:
1. Közepes tálban elkeverjük az élesztőt, a cukrot, a rozslisztet és a meleg vizet. Műanyag fóliával letakarjuk, és éjszakára félretesszük szobahőmérsékleten erjedni. Ha erősebb ízt akarunk, 3 napig is hagyhatjuk állni.
2. Egy nagy sütőlemezt kikenünk olajjal vagy olvasztott vajjal. Nagy tálban összekeverjük a rozslisztet, 44 dkg sima lisztet, a cukrot, a köménymagot és a sót. Meleg vízben feloldjuk az élesztőt. A lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kovászt, a feloldott élesztőt és az olajat. Fakanállal, majd kézzel addig dagasztjuk, amíg a tésztából durva, ragacsos golyó lesz, amely elválik az edény falától. Szükség esetén tehetünk még hozzá a maradék lisztből.
3. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, és 10 percig dagasztjuk, amíg sima és rugalmas lesz (szükség esetén beledolgozzuk a maradék lisztet). Nagy, vékonyan kiolajozott tálba tesszük. Műanyag fóliával letakarva, meleg helyen 45 percig hagyjuk állni, amíg jól megkel. Lenyomjuk, 1 percig dagasztjuk, majd 2 egyenlő részre osztjuk. Kerek vagy ovális cipókat formálunk, és a sütőlemezre tesszük. Meghintjük rozsliszttel; fakanál nyelével 2 cm mély lyukakat nyomunk a tésztába, vagy három vágást ejtünk a cipók tetején. Műanyag fóliával letakarva, 45 percig állni hagyjuk, amíg jól megkel. Ismét meghintjük liszttel. Előmelegített, 180 °C-os sütőben 40 percig sütjük, vagy amíg a tű tisztán jön ki belőle. Rácsra téve lehűtjük.