TOSZKÁN PENNE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: főzés, hámozás, párolás, pirítás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg konzervparadicsom
35 dkg darált marhahús
50 dkg penne rigate
¾ dl extraszűz olívaolaj
2 és fél dl marhahúsleves
20 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 és ¼ dl száraz vörösbor
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 db apróra vágott sárgarépa

Elkészítés:

Nagy serpenyőben az olajon pároljuk a hagymát, sárgarépát, zellert és petrezselymet 5 percig. Adjuk hozzá a húst, és fakanállal nyomkodjuk szét a párolás alatt keletkező csomókat.

Amikor a hús megbarnult, öntsük hozzá a bort, és keverjük 5 percig.

Adjunk hozzá 2-3 evőkanál húslevest, a paradicsomkonzervet, fedjük le, és lassan pároljuk 40 percig, időnként öntsünk hozzá még egy kevés húslevest, hogy a mártás elég folyékony maradjon.

A tésztát nagy fazék sós, forró vízben főzzük a csomagoláson megadott ideig. Csepegtessük le a tésztát és tegyük a húsmártáshoz.

Rázzuk jól össze, húzzuk félre és hagyjuk állni 2 percig.

Keverjük hozzá a parmezánt és tálaljuk.

Fiatal, száraz vörösbort kínáljunk mellé.

MARHAHÚSLEVES

100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
1 db póréhagyma
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 db szegfűszeg
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.