Rántott tintahal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: keverőtál, papírtörlő, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: panírozás zsemlemorzsával, sütés bő zsiradékban

Adag: 4 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg tintahal
8 szál petrezselyemzöld
2 db tojás
8 dkg liszt
10 dkg finomra vágott mandula
1 db szeletelt citrom
10 dl olaj
20 dkg kenyérmorzsa

vagy

20 dkg zsemlemorzsa
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt feketebors

Elkészítés:

A lisztet a sóval és borssal tegyük tálba, a felvert tojásokat egy másik tálba, a zsemlemorzsát a harmadikba, a mandulát a negyedikbe.

A tintahalat forgassuk meg a lisztben, és rázzuk le a felesleget.

Mártsuk meg a tojásban, hempergessük meg a zsemlemorzsában , ismét a tojásban, majd a mandulában.

Az olajat serpenyőben forrósítsuk fel, de ne füstöljön, a tintahalat adagonként süssük ki. Szűrőkanállal szedjük ki, amikor már aranybarna (5 perc), és papírtörlőn itassuk le. Ne süssük ennél tovább, különben megkeményedik.

Díszítsük petrezselyemmel és citrommal, és tálaljuk.

Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Tálalhatjuk előételként hozzá illő mártással (citrom, tartár), vagy könnyű főételként tartalmasabb salátával.