CSOKOLÁDÉTORTA KÁVÉSZIRUPPAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, fazék, habverő, kávéfőző, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: beforralás, darálás, főzés, gőzölés, kikeverés, sütés, szitálás, tojás szétválasztása
Adag: 1 tortaforma (12 szelet)
Elkészítés:
1. A csokoládét és a vajat hőálló tálba tesszük, gőz fölött megolvasztjuk, majd a feketekávéval alaposan elkeverjük. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
2. Egy másik tálban az egész tojásokat és a tojássárgájákat a cukorral habosra verjük. A lisztet és az őrölt fahéjat hozzászitáljuk, a mandulát és a csokoládékrémet belekeverjük. A tésztát egy 20 cm átmérőjű, kivajazott és sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük. A 190 °C-ra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, vagy amíg már nem ragad rá a közepébe szúrt tűre. A formában hagyjuk kissé kihűlni, majd tálra borítjuk.
3. Amíg a tészta sül, elkészíthetjük a szirupot. A kávét, a cukrot és a fahéjrudat egy vastag aljú edényben takaréklángon felmelegítjük, amíg a cukor elolvad. Ezután 5 percig magasabb hőfokon forraljuk, hogy kissé besűrűsödjön. A keveréket melegen tartjuk. A torta tetejét fogpiszkálóval megkarcoljuk, majd meglocsoljuk a szirup felével, és csokoládéval bevont kávészemekkel díszítjük. Szeletekre vágva tálaljuk, a maradék szirupot kiöntőedényben mellé kínáljuk.