CSOKOLÁDÉTORTA KÁVÉSZIRUPPAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, fazék, habverő, kávéfőző, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: beforralás, darálás, főzés, gőzölés, kikeverés, sütés, szitálás, tojás szétválasztása

Adag: 1 tortaforma (12 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
23 dkg durvára tört étcsokoládé
12 dkg vaj
1 evőkanál fekete, erős kávé
4 nagyobb tojás
2 db tojássárgája
12 dkg nádcukor
6 dkg liszt
2 teáskanál őrölt fahéj
5 dkg darált mandula
A kikenéshez:
kevés vaj
A sziruphoz:
3 dl fekete, erős kávé
1 rúd fahéj
12 dkg nádcukor

Elkészítés:

1. A csokoládét és a vajat hőálló tálba tesszük, gőz fölött megolvasztjuk, majd a feketekávéval alaposan elkeverjük. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni.

2. Egy másik tálban az egész tojásokat és a tojássárgájákat a cukorral habosra verjük. A lisztet és az őrölt fahéjat hozzászitáljuk, a mandulát és a csokoládékrémet belekeverjük. A tésztát egy 20 cm átmérőjű, kivajazott és sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük. A 190 °C-ra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, vagy amíg már nem ragad rá a közepébe szúrt tűre. A formában hagyjuk kissé kihűlni, majd tálra borítjuk.

3. Amíg a tészta sül, elkészíthetjük a szirupot. A kávét, a cukrot és a fahéjrudat egy vastag aljú edényben takaréklángon felmelegítjük, amíg a cukor elolvad. Ezután 5 percig magasabb hőfokon forraljuk, hogy kissé besűrűsödjön. A keveréket melegen tartjuk. A torta tetejét fogpiszkálóval megkarcoljuk, majd meglocsoljuk a szirup felével, és csokoládéval bevont kávészemekkel díszítjük. Szeletekre vágva tálaljuk, a maradék szirupot kiöntőedényben mellé kínáljuk.