OLASZ HÚSGOMBÓC Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, papírtörlő, reszelő, serpenyő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, fonnyasztás, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, törés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A hagymát az olívaolaj felén 5 percig pároljuk, és a tűzről lehúzva a fokhagymát meg az oregánót belekeverjük és kihűtjük. A húst ezzel a zsiradékkal, tojással, és annyi sóval, borssal gyúrjuk össze, hogy jó zamatos legyen.
2. A húsból vizes kézzel 8 gombócot formázunk, és a maradék olajban körös-körül szép pirosra sütjük. Utána papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, ami a felesleges zsiradékot leitatja róla.
3. A mártáshoz a hagymát az olajban kis lángon, kb. 5 perc alatt megpároljuk, majd a lehéjazott friss vagy konzerv paradicsomot és a fokhagymát belekeverjük. Babérlevéllel, kakukkfűvel ízesítve felforraljuk, majd a húsgombócokat belerakva, lefedve kis lángon 20 percig főzzük. Utána a fedőt levéve még 30-40 percig a tűzön hagyjuk, hogy kellőképpen besűrűsödjön. Tálalás előtt a babérlevelet meg a kakukkfüvet kidobjuk, és a mártást megsózzuk, megborsozzuk.
4. A spagettit sóval, olajjal ízesített vízben a csomagoláson feltüntetett előírásnak megfelelően kifőzzük, majd leszűrjük.
5. A forró tálat spagettivel alapozzuk, a húsgombócokat ráfektetjük, és a paradicsommártással leöntjük. Külön tálkában reszelt sajtot kínálunk hozzá, hogy ki-ki az ízlésének megfelelően szórja meg vele az olasz húsgombócot.