OLASZ HÚSGOMBÓC Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, papírtörlő, reszelő, serpenyő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, fonnyasztás, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, törés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg darált marhahús
50 dkg spagetti
4 evőkanál olívaolaj
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd tört fokhagyma
¼ kiskanál friss, apróra vágott oregánó
1 db simára kevert tojás
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
kevés olaj
A mártáshoz:
45 dkg konzervparadicsom

vagy

40 dkg friss paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma
5 gerezd tört fokhagyma
1 db babérlevél
2 ág friss kakukkfű
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
igény szerint parmezán sajt

Elkészítés:

1. A hagymát az olívaolaj felén 5 percig pároljuk, és a tűzről lehúzva a fokhagymát meg az oregánót belekeverjük és kihűtjük. A húst ezzel a zsiradékkal, tojással, és annyi sóval, borssal gyúrjuk össze, hogy jó zamatos legyen.

2. A húsból vizes kézzel 8 gombócot formázunk, és a maradék olajban körös-körül szép pirosra sütjük. Utána papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, ami a felesleges zsiradékot leitatja róla.

3. A mártáshoz a hagymát az olajban kis lángon, kb. 5 perc alatt megpároljuk, majd a lehéjazott friss vagy konzerv paradicsomot és a fokhagymát belekeverjük. Babérlevéllel, kakukkfűvel ízesítve felforraljuk, majd a húsgombócokat belerakva, lefedve kis lángon 20 percig főzzük. Utána a fedőt levéve még 30-40 percig a tűzön hagyjuk, hogy kellőképpen besűrűsödjön. Tálalás előtt a babérlevelet meg a kakukkfüvet kidobjuk, és a mártást megsózzuk, megborsozzuk.

4. A spagettit sóval, olajjal ízesített vízben a csomagoláson feltüntetett előírásnak megfelelően kifőzzük, majd leszűrjük.

5. A forró tálat spagettivel alapozzuk, a húsgombócokat ráfektetjük, és a paradicsommártással leöntjük. Külön tálkában reszelt sajtot kínálunk hozzá, hogy ki-ki az ízlésének megfelelően szórja meg vele az olasz húsgombócot.

Az eredeti recept marhahúsból készül, de keverhetjük fele-fele arányban sovány sertéshússal is.
A fűszeres húsgombócokat paradicsommártásban főzzük meg, és spagettivel tálaljuk.