Töltött cukkinivirág Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, papírtörlő, reszelő, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: bundázás, darabolás, szeletelés, formázás, forralás, főzés, hámozás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés bő zsiradékban, töltés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 és fél dkg ricotta sajt
12 db cukkinivirág
2 evőkanál friss, apróra vágott metélőhagyma
4 dkg sima liszt
6 dkg reszelt cheddar sajt

vagy

6 dkg reszelt mozzarella sajt
A paradicsommártáshoz:
1 evőkanál olívaolaj
1 kisebb fej finomra aprított vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
42 és fél dkg hámozottparadicsom-konzerv
½ teáskanál szárított oregánó
A sütéshez:
igény szerint olaj
A tésztához:
1 ¾ dl hideg víz
1 db kissé felvert tojás
12 és fél dkg sima liszt

Elkészítés:

1. Kis tálban összekeverjük a ricottát, a cheddart vagy mozzarellát és a metélőhagymát.

2. Óvatosan kinyitjuk a cukkinivirágokat, a porzószálakat eltávolítjuk, majd belekanalazzuk a sajtos keveréket. A virágokat összecsukjuk, a végüket megcsavarjuk, hogy jól zárjon. Vékonyan meghintjük őket liszttel, a fölösleget lerázzuk.

3. A lisztet közepes tálba tesszük; mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a tojást és a vizet; fakanállal vagy robotgéppel simára keverjük.

4. Közepes serpenyőben bő olajat hevítünk. Amikor gyöngyözni kezd, húsfogóval a tésztába mártjuk, majd az olajba tesszük a virágokat. Aranysárgára sütjük őket, majd papírtörlőn leitatjuk. Melegen, paradicsommártással tálaljuk.

5. Kis edényben felhevítjük az olajat, beletesszük a vöröshagymát. Közepes lángon 3 percig pirítjuk, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a fokhagymát, még 1 percig pirítjuk. Belekeverjük a paradicsomot és az oregánót. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük 10 percig. Forrón tálaljuk.

A kis cukkinivirágokhoz gyakran tartozik apró cukkini is. Nagyobb virágok néha cukkini nélkül is kaphatók.