ALMÁS RAKOTT BURGONYA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: kés, reszelő, sütő, tűzálló edény
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kimagozás, lerakás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg reszelt cheddar sajt
3 db zöldalma
2 nagyobb burgonya
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
2 és fél dl tejszín
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A formához:
igény szerint olaj

vagy

igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Egy nagy tűzálló tálat kikenünk olajjal vagy olvasztott vajjal. A burgonyát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, negyedeljük, és vékonyan felszeleteljük. A meghámozott hagymát nagyon vékony karikákra vágjuk.

2. Az előkészített tálba sorra lerakjuk a burgonyát, az almát és a hagymát, a felső réteg burgonya legyen. Egyenletesen megszórjuk sajttal, és meglocsoljuk a tejszínnel.

3. Meghintjük szerecsendióval és borssal, ízlés szerint. Körülbelül 45 percig sütjük, amíg aranybarna lesz. Kivesszük a sütőből, és tálalás előtt 5 percig állni hagyjuk.

A megráncosodott burgonyát felfrissíthetjük, ha néhány órán át hideg vízben áztatjuk.
Vöröshagymát és burgonyát ne tároljunk egymás mellett, mert a hagymából felszabaduló gázok megrohasztják a burgonyát.
Hogy a burgonya és az alma ne barnuljon meg, mielőtt lerakjuk, tegyük pár csepp citromlével elkevert hideg vízbe. Felhasználás előtt jól itassuk le papírtörlővel.