CREME BRULÉE CSOKOLÁDÉVAL ÉS EPERREL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, felfújtforma, grillező, habverő, hűtőszekrény
Eljárások: dermesztés, grillezés, habverés, hűtés, karamellizálás, kikeverés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg friss eper
12 dkg olvasztott étcsokoládé
4 és fél dl zsíros tejszín
12 dkg nádcukor
2 evőkanál feketeribiszke likőr

vagy

2 evőkanál cseresznyelikőr
A díszítéshez:
néhány friss mentalevél
néhány szem friss eper

Elkészítés:

1. A kicsumázott eperszemeket – mérettől függően – félbe vagy negyedekbe vágjuk, és 6 kis formában elosztjuk. A gyümölcslikőrrel meglocsoljuk.

2. A tejszínt kemény habbá verjük. A felolvasztott majd lehűlt csokoládéval sűrű krémmé keverjük, és ráöntjük az eperre. A formákat lefedjük, és 120 percre a mélyhűtőbe tesszük.

3. A megdermedt krémet sűrűn megszórjuk cukorral, majd a formákat előmelegített grillsütőbe helyezzük, amíg a cukor karamellizálódik a tetejükön. A créme brulée-t 30 percig állni hagyjuk, hogy a gyümölcs és a krém kissé megolvadjon. Tálaláskor néhány szem friss eperrel és mentalevelekkel díszítjük

A creme brulee eredeti, angol nevének (burnt cream) jelentése: „égett krém”. Állítólag a cambridge-i Trinity College-ból származik. Hagyományosan nagy, lapos edényben készül, hogy a teteje a lehető legnagyobb felületen karamellizálódjon. A brulée-réteget bármilyen cukorból készíthetjük, az eredmény ennek megfelelően változik. A kristálycukor jól olvad, a lágy barna cukor karamellesebb ízt ad.